[Me 1] Ina ua mavae le tele o tausaga o tafaoga, pe e te iloa lona amataga?

Ae ui i lea, i totonu o le Iunaite Setete, o le nofoaga na fanau mai ai o Me 1, International Labor Day e le o se aso malolo faaletulafono, o le mafuaaga o ↓ ↓ ↓

O loʻo i luga o magaala o le taulaga o Chicago, o loʻo faʻatutuina se faʻatagata matagofie, e faʻaalia ai le vaaiga o nisi o tagata faigaluega o loʻo tutu i luga o se taavale solofanua o loʻo faia se tautalaga.O lenei faʻatagata e faʻamanatuina ai se mea taua tele faʻasolopito na tupu iinei i le silia ma le 100 tausaga talu ai - o le fasiotiga o vaomago.O le mea lea na mafua ai le fanau mai o le "May 1st" International Labor Day.

Larry Spivak, peresitene o le Illinois Labour History Society, fai mai o lenei faatagata ua faaalia ai o tagata faigaluega i le lalolagi e i ai se filosofia masani, latou te mananao e saili le mamalu ma fausia se sosaiete lelei, ma o le "May Day" International Labor Day concept. .

I le aso 1 o Me, 1886, na amata ai e le fiasefulu afe o tagata faigaluega i Chicago se osofaʻiga na tumau mo ni nai aso, e manaʻomia ai le faʻaleleia atili o tulaga faigaluega ma le faʻatinoina o se aso faigaluega e valu itula.I le faamanatuina o lenei galuega tele o tagata faigaluega, ia Iulai 1889, na faalauiloa ai e le Faavaomalo Lona Lua na taitaia e Engels i Pale e faapea o Me 1 o le a avea ma Aso Faavaomalo o Leipa.

Aisea na le avea ai le “May Day” Aso Leipa na fanau i le Iunaite Setete ma o latou aso malolo?O le faʻamatalaga aloaia a le US mo lenei mea o le Aso Faamanatu i le Iunaite Setete e pa'ū ia Me.Afai e toe faatulaga le aso faigaluega, o le a tele naua tausamiga i se taimi puupuu, ma mai le aso o le Tutoatasi i le amataga o Iulai seia oo ia Oketopa E leai ni aso malolo lautele i le afa muamua o le tausaga, o lea ia tuu le aso faigaluega. ia Setema e fai ma paleni.

E ui ina e le'i avea le aso 1 o Me ma Aso o Leipa i le Iunaite Setete, ae e le'i alu'ese mai le manatuaga o le tala faasolopito o lenei galuega tele o tagata faigaluega.

Na taʻu atu e le au faʻaagafesootai i Chicago i le au tusitala o le toʻatele o tagata faigaluega e mananaʻo i se olaga sili atu, o se lalolagi sili atu, ma se sosaiete sili atu, o le "Aso o Me" o se aso malolo mo tagata faigaluega ma mo i latou uma o loʻo i ai lenei miti.

Winpal o loʻo faʻapitoa i le suʻesuʻega, atinaʻe ma le gaosiga o lomitusi pos: lomitusi lisiti vevela, lomitusi faʻailoga ma lomitusi feaveaʻi mo le silia ma le 12 tausaga e manaʻo e faʻaoga lenei avanoa e moomoo ai i tagata faʻatau uma ma uo se aso malolo fiafia.

tupuaga


Taimi meli: Apr-29-2022