Iloiloga: DevTerm Linux Handheld o loʻo i ai se vibe retro-futuristic

E le o aso uma e tatalaina ai se Linux PDA feaveaʻi matala, o lea ina ua matou aʻoaʻoina muamua e uiga i le laʻititi laʻititi, sa le mafai ona ou teena le tuʻuina atu o se poloaiga mo le ClockworkPi's DevTerm, lea e aofia ai le 1280 x 480 mata (lua lautele VGA) ma O se lomitusi vevela laiti modular.
O le mea moni, o le le lava o le semiconductor i le lalolagi atoa faʻatasi ai ma le faʻagesegese o felauaiga na mafua ai le tuai, ae na iu lava ina oʻo mai le poloketi. Ou te fiafia i taimi uma i masini laiti, aemaise lava i latou e lelei le fuafuaina, o lona uiga e mafai ona ou taʻu atu ia te oe le mea e faʻafefea ona tuʻu faʻatasi ma ki. E tele mea e va'ai, o lea tatou amata loa.
Fonotaga i DevTerm o se galuega tele i le faaiuga o le vaiaso po o le aoauli.O le mamanu atamai o le interlocks ma connectors o lona uiga e leai solder e manaomia, ma o le faapotopotoga e aofia ai le tele o le tuufaatasia modules meafaigaluega ma fasi palasitika faatasi e tusa ai ma le tusi lesona.Soo se tasi e i ai le poto masani i le tuufaatasia o pusa faataitaiga palasitika. o le a fa'anoanoa e ala i le tipiina o vaega palasitika mai faitoto'a ma fa'atasi.
O faʻataʻitaʻiga i totonu o le tusi lesona e manaia ma o le faʻataʻitaʻiga faʻainisinia moni e faʻafeiloaʻi ai le faʻapotopotoga faʻapitoa.O le faʻaogaina o vaega faʻapitoa, faʻapea foʻi ma pine e avea ai i latou lava ma pule faʻapipiʻi, e matua atamai lava. E leai ni meafaigaluega e manaʻomia, vagana ai. mo nai sikulima laiti e lua o lo'o taofiofia le module processor i le tulaga, e matua leai lava ni mea fa'apipi'i.
E moni, o nisi vaega e ma'ale'ale ma e le fa'avalea, ae so'o se tasi e iai le poto masani fa'aeletonika e le tatau ona iai ni fa'afitauli.
Pau lava vaega e le o aofia ai e lua 18650 maa mo le sapalai eletise ma le 58mm lautele vevela pepa lola mo le lomitusi. E manaʻomia se sikulivili laiti Phillips mo sikuli laiti e lua e faʻamautu ai le module compute i le slot.
I le faaopoopo atu i le lau ma le lomitusi, e fa vaega autu i totonu o le DevTerm;e fesootai taitasi i isi e aunoa ma le solder soo se mea.O le piano ma le mini trackball e matua vavae ese lava, fesootai e pogo pine.O le motherboard fale le CPU.O le EXT laupapa ei ai se ili ma maua ai foi ports I / O: USB, USB- C, Micro HDMI ma le Audio.O loʻo totoe le komiti e tausia le pulega o le mana ma faʻafeiloaʻi lua 18650 maa - o le USB-C uafu e faʻapitoa i le faʻatauina, i le ala.
O lenei modularity na totogiina. i isi meafaigaluega.
DevTerm's GitHub repository o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga, code, ma faʻamatalaga faʻamatalaga e pei o faʻamatalaga laupapa;e leai ni faila faila i le uiga o le CAD format, ae e ono aliali mai i le lumanaʻi.O le itulau o oloa o loʻo taʻua ai o faila CAD mo le faʻavasegaina poʻo le 3D lolomi au lava vaega o loʻo maua mai le GitHub repository, ae o lenei tusitusiga, latou te leʻi oʻo i le taimi nei. avanoa.
Ina ua uma le taʻavale, DevTerm faʻalauiloa saʻo i totonu o le desktop environment, ma o le mea muamua na ou manaʻo e fai o le faʻapipiʻiina o le WiFi fesoʻotaʻiga ma mafai ai le SSH server. faatasi ai ma la'u DevTerm sa i ai se tamai typo o lona uiga o le mulimuli i faatonuga o le a taitai atu ai i mea sese, lea e fesoasoani e maua ai se aafiaga moni Linux DIY.O nai isi mea e foliga mai e le saʻo foi, ae o le faʻafouina o le polokalama na faia le tele o mea e faʻaleleia ai.
O le amio le lelei a le mini trackball e sili ona le fiafia, aua e na o le faʻaosoina o le faʻailoga i taimi uma e te swipe ai lou tamatamailima. E le gata i lea, o le trackball e foliga mai e le tali lelei i le diagonal movement. Faʻafetai, o le tagata [guu] ua toe tusia le firmware a le keyboard, ma ou te matua fautuaina le lomiga fou, lea e matua faaleleia atili ai le tali o trackball.O le module keyboard e mafai ona faʻapipiʻiina ma le firmware fou i totonu o le atigi i DevTerm lava ia, ae sili atu le faia mai se sauniga ssh e pei o le keyboard faaletino. e mafai ona le tali atu i le faagasologa.
O le faʻafouina o laʻu DevTerm A04 i le OS fou fou na faʻamautu ai le tele o mataupu na ou matauina i fafo o le atigipusa - e pei o le leai o se leo mai le au failauga, lea na ou mafaufau ai pe na ou faʻapipiʻiina saʻo - o lea ou te fautuaina ia mautinoa e fai O le polokalama ua uma. fa'afou a'o le'i maulu i so'o se mataupu fa'apitoa.
O le fa'aoga piano e aofia ai se tama'i trackball ma fa'amau tuto'atasi e tolu.O le kilikiina o le trackball e faaletonu i le ki agavale.E foliga matagofie le faatulagaga, faatasi ai ma le trackball e totonugalemu i le pito i luga o le piano ma le tolu ki o isumu i lalo o le avanoa avanoa.
O le ClockworkPi's "65% Keyboard" o loʻo i ai se faʻasologa masani autu, ma na ou iloa e sili ona faigofie ona lolomi pe a ou uuina le DevTerm i lima uma e lua ma lolomi i oʻu lima matua, e pei o se blackberry tele tele. Tuuina DevTerm i luga o le desktop o se filifiliga foi ;o le mea lea e sili atu ai ona fetaui le tulimanu o le piano mo le taina o tamatamailima masani, ae na ou maua le laʻititi o ki e fai ai lenei mea ma le mafanafana.
E leai se touchscreen, o lona uiga o le faʻaogaina o le GUI o lona uiga o le faʻaaogaina o se trackball poʻo le faʻaogaina o ala pupuu keyboard. Fiddling ma se tamaʻi trackball o loʻo nofo i le ogatotonu o le masini - o le kiore o loʻo i le pito i lalo - Ou te iloa e fai si le lelei i le sili. , DevTerm's keyboard and trackball combo e maua uma ai meafaigaluega sa'o atonu e te mana'omia i se fa'atulagaina avanoa-lelei ma paleni;e le o le ergonomic sili ona fa'aoga.
E le faʻaaogaina e tagata i taimi uma le DevTerm e pei o se masini feaveaʻi. Pe a faʻapipiʻi pe faʻapipiʻi mea, o le faʻapipiʻiina i totonu e faʻaaoga ai se ssh session o se auala sili atu nai lo le faʻaogaina o le keyboard ua fausia.
O le isi filifiliga o le setiina o avanoa mamao o le desktop ina ia mafai ona e faʻaogaina le DevTerm i lona lautele lautele 1280 x 480 lua VGA mamalu mai le mafanafana o lau laulau.
Ina ia faia lenei mea i le vave e mafai ai, na ou faʻapipiʻiina le pusa vino i luga o DevTerm ma faʻaoga le TightVNC viewer i luga o laʻu laulau e faʻavae ai se sauniga mamao.
O Vino o se VNC server mo le GNOME desktop environment, ma o le TightVNC viewer o loʻo avanoa mo le tele o system.sudo apt install vino o le a faʻapipiʻi se VNC server (faʻalogo i le faaletonu TCP port 5900), ma aʻo ou le fautuaina moni lenei. i tagata uma, o le fa'aaogaina o gsettings set org.gnome.Vino mana'omia-encryption sese o le a fa'amalosia tonu le leai o feso'ota'iga i so'o se fa'amaoniga po'o se puipuiga, na'o le fa'atagaina o le avanoa i le DevTerm desktop e fa'aoga ai le tuatusi IP ole masini.
E le o se filifiliga sili ona saogalemu, ae na mafai ai ona ou aloese mai le trackball ma le piano i le taimi lava lena, lea e i ai lona lava taua i se pine.
O le lomitusi vevela o se vaega e leʻi mafaufauina, ma o le reel sa faia i se faʻapotopotoga eseese, aveesea. O le mea moni, o le lomitusi functionality e atoatoa modular. O lomitusi masini i totonu o DevTerm o loʻo tu saʻo i tua o le galuega faalautele uafu i totonu o loʻo faʻapipiʻiina ai le faʻaputu pepa. pe a lolomi.E mafai ona aveese atoa lenei vaega ma toe faʻaaogaina le avanoa pe a manaʻomia.
Fa'atino, o lenei tama'i lomitusi e galue lelei, ma a'o atoa la'u maa, e mafai ona ou fa'ata'ita'i fa'ata'ita'iga e aunoa ma ni fa'afitauli. O le lomitusi ma le maualalo o le malosi o le maa e mafai ona mafua ai le leiloa o le eletise, o lea ia aloese mai lenei. Atonu e aoga le teuina i totonu. mafaufau mo so'o se suiga.
Le lelei lolomi ma iugafono e matua tutusa lava ma soʻo se lomitusi lisiti, o lea ia fetuutuunai i ou faʻamoemoega, pe afai ei ai. O lomitusi laiti o se gimmick? Masalo, ae e mautinoa lava o se filifiliga lelei ma e mafai ona faʻaaogaina e fai ma faʻataʻitaʻiga mamanu pe a manaʻo se tasi e toe faʻaleleia le DevTerm ma isi meafaigaluega masani.
O le Clockworkpi e foliga mai na galue malosi e fai DevTerm hackable.O fesoʻotaʻiga i le va o modules e faigofie ona maua, o loʻo i ai le avanoa faaopoopo i luga o le laupapa ma nisi avanoa faaopoopo i totonu o le case.Aemaise lava, o loʻo i ai se ton o avanoa faaopoopo i tua o le module lomitusi vevela. Afai ei ai se tasi e manaʻo e talepe le uʻamea faʻapipiʻi, e mautinoa lava o loʻo i ai le avanoa mo nisi uaea ma mea faʻapitoa. Fausia o faufale.
E ui o le taimi nei e leai ni faʻataʻitaʻiga 3D o vaega faʻaletino i luga o le GitHub o le poloketi, o se tasi agaga faʻamalosi na fatuina se 3D lolomi DevTerm tu e lagolagoina le masini ma tuʻu i se tulimanu aoga ma sefe .O lenei mea e sili atu ona faigofie pe a 3D faʻataʻitaʻiga o le vaega e alu i totonu o le fale teu oloa GitHub.
O le a sou manatu i filifiliga mamanu mo lenei Linux fa'apipi'i? E i ai ni manatu mo masini fa'aigoa ta'uta'ua? E pei ona ta'ua, o le lomitusi module (ma lona fa'aopoopoga fa'aopoopo slot) e mafai ona faigofie repurposed;patino, ou te fai sina vaega i le manatu o Tom Nardi o se pusa USB masini. Soʻo se isi manatu? Taʻu mai ia i matou i faʻamatalaga!
O le masini na matua manaʻomia se mod lea o le mea lapotopoto o le a avea ma encoder e taʻavale ai le tusitusiga, ae le naʻo le tuʻufaʻatasia o mea.
E faapena foi ona ou faia ina ua ou muai okaina le masini. Ae paga lea e leai: ua na o Cogs e iloagofie e leai ni sikulima i le nofoaga, o lea e te faasaoina ai le 5 sekone pe ae manaʻo e tatala lau masini ma hack i totonu -
Afai na'o le Fa'ata'ita'iga 100 e sili atu le mata'utia, fa'aaoga e fai ma fa'amauga mo se komepiuta linux. O se kamupani e sili atu le pito i lalo e sui ai le mea o lo'o iai, fa'aaoga e fa'aopoopo ai se komepiuta o lo'o iai nei.
DevTerm suia laʻu hacked Tandy WP-2 (Citizen CBM-10WP) . Ona o le tele, o le piano i luga o le WP-2 e sili atu nai lo le DevTerm keyboard. mo le faʻaaogaina (CamelForth e sili ona faigofie ona uta faʻafetai i le tusi lesona ma faʻataʻitaʻiga aoga). Faʻaaogaina le DevTerm, o loʻo ou faʻatautaia se Linux atoatoa lelei ma le amataga o le 2000 tulaga faʻatinoga. Ou te matua fiafia lava i le Window Maker ma nisi xterm configurations faʻalogo mo mata atoa ma 3270 fonts. Ae o le i3, dwm, ratpoison, ma isi o filifiliga lelei foi i luga o le mata o le DevTerm ma trackball.
Ou te faʻaaogaina aʻu e toetoe lava a naʻo le ham radios, aemaise lava e faʻaaogaina mo aprs, ou te fia vaʻai i le paʻu o le laupapa vaʻavaʻa, faʻapipiʻi le motherboard o le baofeng i totonu ma pulea e ala i le serial, poʻo le taugofie le faʻaogaina o masini gps i totonu, gafatia tele.:)
O sea ituaiga mamanu faʻapolofesa, ae o le faʻaaliga o loʻo i luga o le vaalele tutusa ma le piano. E faʻafia ona matou aʻoaʻoina oe i lenei lesona, toeaina?
E oo lava i le TRS-80 Model 100 na iu lava ina aʻoaʻoina e faʻaaoga le Faʻataʻitaʻiga 200 faʻatasi ai ma lona mata tiltable. Ae o le vaalele e foliga lelei tele!
Popcorn Pocket PC o le a sili atu ona manaia pe ana le o le Steam software (GNSS, LoRa, FHD screen, ma isi), ae o le taimi nei ua na o le 3D rendering.https://pocket.popcorncomputer.com/
Ua ou manaʻo tele i lenei mea mo le tele o masina, ae o le taimi muamua lea ua ou vaʻai ai i se ata i lima o se tasi (faʻafetai!) Ma ou te le fiafia i lona laʻititi. E le aoga lenei mea mo le leai o se faʻalavelave tusitusi poʻo le faʻaogaina o le faʻaogaina o femalagaaiga na ou mafaufauina : /
O le mea moni, e foliga lapopoa ma laiti ma e le talafeagai mo soʻo se faʻaoga e mafai ona ou mafaufau i ai - e le lava mo se taga ssh masini ma se komepiuta faaletino moni, e na o le oomiina o ki e te manaʻo ai - E faigofie ona feaveaʻi. mo au faʻatulagaga uma ma manaʻoga faʻatonutonu, ma e foliga mai e le lava tele e faʻaoga moni, a itiiti mai mo i matou e tele lima.
E ui ina manaia tele, ma ou te mautinoa o le ai ai ni aoga lelei, ou te leʻi mafaufau i ai.
Na ou pikiina le tasi ma o loʻo ou taumafai pea e mamanuina se polokalama fasioti tagata mo ia. E iai oʻu lima masani (e le maaleale ae le o se sauʻai) ma o le piano e aoga tele. E tusa ma le tele o se iPad mafiafia, o lea e faigofie ai ave solo, ae e te le tuʻuina i totonu o lau taga.O laʻu faʻalavelave sili o le seʻi vagana ua lua lua faʻamalama i autafa, e faigata ona maua le tele o le fua o le lau. e fa'aaoga mo. E lelei lona ola maa, o lea e te mautinoa o le a totogi.
Ia te a’u lava ia, a o’o loa i le lapo’a o le ato e mana’omia e ave ai, pe afai o le lapo’a o le Ipad po’o le lapo’a o le lapo’a o le komepiuta feavea’i, pe afai e le tele pe mamafa e ofi i totonu o se ato masani – mo se fa’ata’ita’iga, e ave O a'u e sili ona ou Fiafia i Toughbook CF-19 leai se fa'afitauli, ma o nei mea e masalo e 2 inisi le mafiafia (e foliga mama)…
O le mea lea ou te manatu ai afai e te lapo'a nai lo le lapo'a o le taga, e sili atu lou lapo'a ina ia fa'alelei lelei e fa'aoga (CF-19s e le fa'aeaina o'u lima matua - ae o le tumau ma le filemu o mea ia e sili ona fa'amuamua mo latou) - Leai se mea e manaʻomia mo ergonomic faʻataʻitaʻiga (ona e leai se mea feaveaʻi e mafai ona faʻapea), naʻo se faʻaoga lelei o le taina / isumu (ae afai e lelei mo tagata e laiti lima, e le lelei mo lima tetele ma visvesa, o le a le tele e le Fua fa'apitoa).
O lenei mea o loʻo malie pea ma ou te fiafia i ai (a mafai ona ou gafatia e aunoa ma se faʻalavelave, ou te faʻatauina se tasi).
E mafai ona ou vaʻai i lenei mea e sili atu le femalagaiga ma e mama. O laʻu komepiuta feaveaʻi o se MacBook Pro tuai ma e fai sina mamafa i le taimi. I lenei tulaga, DevTerm e latalata i se iPad nai lo se komepiuta feaveaʻi. se SSH terminal, ou te le mautinoa e sili atu nai lo se iPad ma se app terminal e pei o Termius. Ae peitai, afai e te manaomia se *nix masini moni, ua e ufiufi.O le auala e lolomi i DevTerm e lua limamatua, pei lava a BlackBerry.Sa sologa lelei iina.O le mea foi lena e le o se faafitauli le lau mafolafola ma e le manaʻomia ona faʻafefe i luga, e te uuina i lou lima nai lo lou vae.
Manaia auala e fai ai - ae ia te aʻu, e ui lava o oʻu lima lapopoa e foliga mai e lapopoa tele ma e le o se ergonomic mo le lima matua - o le ogatotonu o le piano e foliga mai e mamao tele ma o tulimanu faigata e pipii ia te oe O le alofilima o le lima. lima - a aunoa ma le lima atonu ou te sese iina.
Ae ou te manatu pea afai o se masini laʻititi ma se piano faʻaletino e mafai ona e taina i ou lima matua, o le a susulu tele - i totonu o lena taga-tele, e pei o na telefoni feaveaʻi, o nei Smartphones o loʻo i ai faʻasolo i fafo keyboards ma iu ai. fa'atasi ai ma se fa'ailoga fa'atusa fa'apenei o lo'o fa'aaogaina.E moni lava e feavea'i, ae fa'atasi ai ma se piano fa'aletino e sili ona ou mana'o e maua mai i se masini fa'apenei - i mea e te mana'omia ai so'o se taimi, so'o se mea ssh platform pe a suia se mea i luga o se masini e leai se ulu. E matua leaga lava le piano i luga o le lau. …pe atonu o le isi lapopoa ina ia mafai ona e taina masani.
Ou te ioe e ui o nisi komepiuta feaveai e mafai ona mamafa, latou te le tau - totogi mo soʻo se vaega e sili ona taua ia te oe i lena tulaga. sui" vasega komepiuta feaveai ma se faaputuga o tusi aoga atonu e sili atu i le 20kg i laʻu ato faafafa - komipiuta maualuga ma isi mea uma O le faigofie na manaʻomia na sili atu nai lo le mamafa o le faʻalavelave laʻititi i lena aso ia te aʻu…
O faʻataʻitaʻiga 3D na maua talu mai le taimi o le taumafanafana talu ai. Mo nisi mafuaʻaga o loʻo i luga o le itulau faleoloa (saoloto) ae le o le github.
Alofa i a'u upu ma le 200lx, o lea ia fa'aauau pea le galuega lelei.E mafai ona alu le trackball i le itu taumatau.E fa'afefea, e lua polokalama i itu ta'itasi e pulea ai le mea e sili atu le vave ma le mea e sili atu lemu.1280 atonu e manaia pe a fesuia'i mai le laufanua i le ata.
O loʻo ia te aʻu lenei masini ma ou te fiafia e faʻaaogaina, ae ua mate i totonu o le vai. E leai se fatu fatu e tasi na faʻapipiʻiina i luga o le vaitafe, e pei o le miliona o masini ARM i luma atu, o loʻo nonoa i se fatu fatu e tasi e tuʻuina atu ma sina faʻamoemoe o se fa'afouga.
I le fa'aogaina o la matou 'upega tafa'ilagi ma au'aunaga, e te fa'aalia manino le tu'uina atu oa matou fa'atinoga, fa'atinoga ma fa'asalalauga kuki.malamalama atili


Taimi meli: Mati-09-2022